Lysky krmí podle barvy

5.1.2020
Citace:
Bruce E. Lyon el al., Extreme offspring ornamentation in American coots is favored by selection within families, not benefits to conspecific brood parasites, PNAS (2019). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1913615117
Zdroj
Lyska americká s mláďaty, foto Casey Klebba [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].

Dospělá lyska americká (Fulica americana, angl. American coot) má peří černé, stejně jako u nás žijící příbuzná lyska černá (Fulica atra). Jak vidíme na obrázku, mláďata Američanek jsou se svým oranžovým až červeným peřím mnohem výraznější, byť ne vzhlednější. Během snůšky kladou samičky lysky americké každý den jedno vejce. Zajímavé je, že čím mladší mládě, tím sytější odstín červené má jeho peří. Lysky při krmení snadno rozliší stáří potomstva. V případě nedostatku potravy upřednostňují červenější mláďata, která jsou mladší, a tudíž slabší.

„Samec a samice si rozdělí mláďata, přičemž každý z rodičů krmí výhradně polovinu z nich, a každý z rodičů si také vybere oblíbence. Barva předpovídá, kterého si vyberou, takže ozdoba může sloužit jako signál, který jim napoví, které kuřátko nejvíce potřebuje pomoc. Začnou tím, že vytvoří nerovné podmínky, které jim umožní probrat snůšku, a pak situaci vyrovnávají. Oranžové peří se zdá být funkcí, která jim v tom pomáhá,“ vysvětluje spoluautor výzkumu Bruce E. Lyon z University of California v Santa Cruz.

 
Odeslat komentář k článku "Lysky krmí podle barvy "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lysky krmí podle barvy " e-mailem

Diskuse/Aktualizace